Rovaniemen matkailun koronatoipumisen tilannehuone

Matkailu on Lapissa ja Rovaniemellä tärkeä elinkeino, joka on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Keväällä käynnistyneen Covid-19 pandemian takia toimiala on suurien haasteiden edessä.Tälle sivustolle on koottu keskeisimpiä tietoja ja tunnuslukuja, jotka kuvaavat koronavaikutuksista Rovaniemen matkailuun.

 

Tavoitteena on koota yhteen tietoja, joita voidaan hyödyntää matkailun koronatoipumisessa. Sivulle kootaan tiedot Lapin maakunnallisella tasolla ja Itä-Lapin, Tunturi-Lapin, Pohjois-Lapin, Meri-Lapin ja Rovaniemen matkailun osalta Tavoitteena on tuottaa tietoja tulevasta talvikaudesta 2020-2021 ja lisäksi koota yhteen tietoja covid- pandemian vaikutuksista matkailuun Lapissa. Tiedot jäsennetään asiakkaan polun mukaisesti eli tietoja kerätään suunnitteluvaiheesta, varaus- ja ostovaiheesta, asiakkaiden matkailusta Rovaniemellä sekä jatkossa myös matkailijoiden kokemusten jakamisesta.

Matkan suunnitteluvaiheessa seurataan Rovaniemen ja Rovaniemen kohteiden kiinnostavuutta hakukoneissa. Varaus- ja ostovaiheessa seurataan varausten määrää matkailupalveluihin. Asiakkaiden matkailusta Rovaniemellä seurataan mm. matkojen määriä, yöpymisiä ja liikkumista Lapissa koskevien tilastojen kautta.

Sivun päivittämisestä vastaa EAKR- rahoitteinen(Vipuvoimaa EU:sta) Lapin matkailun koronatoipumisen tilannehuone- projekti, jota toteuttavat Lapin amk ja Lapin liitto. Tälle sivulle päivitetään viikoittain tietoja koronavaikutuksista ja ennakkotietoja talvikauden 2020-2021 varauksista.

Tuoreimmat tiedot palvelussa ovat: AirBnB- varaustilanne 5.10.2020, AirBnb myynnit ja lentomatkustajat 31.8.2020, rekisteröidyt majoitukset ja majoitusmyynnit 31.8.2020,   google trends tiedot vk 39 osalta. Tietoja päivitetään viikottain ja sivuston tietoja lisätään jatkuvasti.

 

Matkustuskiinnostus Rovaniemelle

Matkustuskiinnostuksen seurantaan käytetään House of Laplandin toteuttamaa Google trends seurantaan.

Matkustuskiinnostuksen seuranta viikolle 40, eli tarkastelussa hakuindeksit viikolle 39 saakka.

Lapin kohteissa kotimaasta tehdyistä hauista Rovaniemeä haetaan eniten, ja Levi tulee Rukan kanssa tällä hetkellä seuraavina. Viimeisen 12 kuukauden hauissa näkyy korona, mutta myös ulkoilureitit aiheeseen liittyvissä kyselyissä.  Rovaniemen osalta haetaan paljon location voiture.

Kotimaassa ei merkittävää muutosta edelliseen viikkoon hakutermeissä. Hotellien hakuvolyymistä on tultu alaspäin, mikä selittynee kesälomakauden päättymisellä. Lennot ovat jämähtäneet noin kolmannekseen siitä, mitä ne normaalisti ovat olleet.

 

Varauksien kautta näkymiä talvikauteen 2020-2021

Covid-19 pandemian vaikukset näkyvät valitettavasti kansainvälisen matkailun suurena pudotuksena. Kotimainen matkailu on osin paikannut menetyksiä ja lumettoman ajan matkailussa (touko-lokakuu) ollaan oltu jo ennen koronaa varsin riippuvaisia kotimaan markkinoista.

AirBnB- varausten osalta viikon 28.9.-5.10.2020 aikana uusia varauksia on kertynyt Rovaniemelle jonkin verran syyssesongille. Viikosta 45 eteenpäin ei uusia varauksia ole tullut ja joulun huippusesonkiiin on Rovaniemelle tullut viime viikolla jo melko paljon peruutuksia.

Edellisen vuoden vastaavan ajankohdan varaustilanteeseen nähden varauksia  Rovaniemellä on nyt merkittävästi vähemmän. Pudotus taso on -30-55% viikottain.  On huomattava, että varaustilanne muuttuu nyt  nopeasti. Uusia varauksia voi luonnollisesti tulla ja jo tehtyjen peruminen on yleensä mahdollista melko lähellä majoituksen ajankohtaa.

Alla olevista kuvioista voit tarkastella uusimpien AirBnB-varauksien kohdistumista eri viikoille Rovaniemellä. Viikon aikana Rovaniemelle tuli 246 uutta varausta.

 

 

 

Lapin saavutettavuus

SAAVUTETTAVUUS

Tälle sivulle on koostettu Lapin saavutettavuutta koskevia tietoja.

Finnair on päivittänyt talvikauden liikenneohjelmansa, joka koskee 25.10. – 31.3. välistä aikaa. Talvikauden liikenneohjelmassa on 45 kohdetta Euroopassa ja Aasiassa. Ohjelmaan sisältyvät lennot näkyvät Finnairin varausohjelmassa ja matkatoimistojen käyttämissä varaustietokannoissa. Liikenneohjelman ulkopuolelle jäävät lennot on peruttu. Lapissa Finnair lentää Ivaloon, Kemiin, Kittilään ja Rovaniemelle. Osa aiemmin julkistetuista viikkovuoroista on jouduttu perumaan heikon kysyntänäkymän vuoksi. Lapin lentovuorojen viikoittaiset määrät on päivitetty vain marraskuun loppuun asti ja talven tarjontaa tarkistetaan lokakuun lopulla kysyntänäkymän mukaan. Finnair ilmoittaa perutuista lennoista suoraan asiakkaille.

https://www.finnair.com/fi-fi/bluewings/finnairin-maailma/t%C3%A4m%C3%A4nhetkinen-reittiverkostomme-2112068

 

Norwegian ei lennä tällä hetkellä (lokakuun alussa) Lappiin. Yhtiö seuraa COVID-19-epidemiaa ja lentokysyntää jatkuvasti ja tiedottaa alla olevalla sivustolla.

https://www.norwegian.com/fi/lennon-tila/updates/?promo_name=NAS-corona-topbar&promo_id=info-hub-from-topbar&promo_creative=FI-top-bar

 

Tilauslennot Lappiin alkavat yleensä marraskuussa. Tilauslentojen toteutuminen tämän vuoden osalta riippuu lentoyhtiöiden ja matkanjärjestäjien päätöksistä. Päätöksiin vaikuttavia seikkoja ovat muun muassa epidemiatilanne, sekä siihen liittyen viranomaisten asettamat rajoitukset ja kuluttajien asenteet.

 

VR on järjestänyt lisääntyneen kysynnän vuoksi ylimääräisiä yöjunia liikennöimään syys- ja lokakuussa Kolarin ja Rovaniemen asemille. Yöjunien aikataulut välille 13.12.2020 – 30.10.2021 julkaistaan 15.10. Päiväjunien aikataulut julkaistaan puolestaan myöhemmin.

https://www.vr.fi/ajankohtaista/2020/10/05/yojunien-aikataulut-15-10?fbclid=IwAR2MJfDO2wZPotxzp6cAMyRrpwMneW2NLMfBh0iCmxG2fyDWlybfpXQ4Wt4

Yöpymisten kehitys Rovaniemellä

Lapin matkailu on varsin riippuvainen talvesta. Talven osuus vuosittaisista rekisteröityneistä yöpymisistä on lähes kaksi kolmasosaa ja majoitusmyynnistä jopa yli 70 %. Talvella (marras-huhtikuu) kansainvälisten matkailijoiden osuus on jo pitkään ollut suurempi kuin kotimaisten osuus ja etenkin viime vuosien aikana kasvanut merkittävästi.

Rovaniemen osalta elokuussa rekisteröidyt yöpymiset putosivat yli 40%.

 

Majoitusmyynnin kehitys Rovaniemellä 2020

Matkailu on kärsinyt kaikilla Lapin alueilla.  Kansainvälisten matkailijoiden suhteelliset osuudet ovat olleet aiempina vuosina suurimmat Inarissa, Rovaniemellä, Muoniossa ja Saariselällä ja ne ovatkin menettäneet eniten rekisteröityjen majoittujien määrässä. Kuvio ylälaidasta voi nähdä rekisteröidyn majoituksen muutokset eri kuukausina.

Elokuussa rekisteröityjen yöpymisten määrä kasvoi vain Kolarissa. Koko Lapin alueella rekisteröidyt yöpymiset vähenivät elokuussa -22,9%.

Rekisteröidyn majoituksen myynti on vuonna 2020 (1-8) yli 23,8 miljoonaa euroa pienempi kuin vuonna 2019. Vuoden ensimmäiset kuukaudet oli myynti vielä lähes kaikissa kohteissa hyvässä kasvussa. Mutta erityisesti maaliskuussa loppunut kansainvälinen kysyntä ja menetetty pääsiäissesonki näkyy luvuissa.

Tällä sivustolla oleva materiaali on laadittu vain informatiivisessa tarkoituksessa, eikä siinä mainittuja seikkoja ole tarkoitettu toimintaohjeeksi. Sivustolla oleva aineisto esitetään sellaisena kuin se on ollut on ollut tietojen saantipäivänä ja olemme noudattaneet huolellisuutta ja tarkkuuta, mutta emme voi antaa mitään takuuta aineiston oikeellisuudesta, ajankohtaisuudesta tai täydellisyydestä. Mikäli huomaat korjattavia asioita, virheitä tai sinulla on ehdotuksia, pyydämme sinua olemaan yhteydessä projektin vastuuhenkilöihin Pasi Satokankaaseen tai Kristian Sieversin. Otamme mieluusti vastaan kommentteja palvelusta ja sen kehittämiseen liittyviä näkemyksiä.

Tietolähteitä: