Tunturi-Lapin matkailun koronatoipumisen tilannehuone

Matkailu on Tunturi-Lapissa tärkeä elinkeino ja Lapin suurista matkailukohteista Levi ja Ylläs ovat alueen vetovoimatekijöitä. Muonio ja Enontekiö täydentävät Tunturi-Lapin tarjontaa. Keväällä käynnistyneen Covid-19 pandemian takia toimiala on suurien haasteiden edessä.Tälle sivustolle on koottu keskeisimpiä tietoja ja tunnuslukuja, jotka kuvaavat koronavaikutuksista Tunturi-Lapin matkailuun ja siellä sijaitsevien matkailukeskusten Levin, Ylläksen, Muonion ja Enontekiön matkailuun.

 

Tavoitteena on koota yhteen tietoja, joita voidaan hyödyntää matkailun koronatoipumisessa.. Tavoitteena on tuottaa tietoja tulevasta talvikaudesta 2020-2021 ja lisäksi koota yhteen tietoja covid- pandemian vaikutuksista matkailuun Tunturi-Lapissa. Tiedot jäsennetään asiakkaan polun mukaisesti eli tietoja kerätään suunnitteluvaiheesta, varaus- ja ostovaiheesta, asiakkaiden matkailusta Lapissa sekä jatkossa myös matkailijoiden kokemusten jakamisesta.

Matkan suunnitteluvaiheessa seurataan Tunturi-Lapin kohteiden kiinnostavuutta hakukoneissa. Varaus- ja ostovaiheessa seurataan varausten määrää matkailupalveluihin. Asiakkaiden matkailusta Tunturi-Lapissa seurataan mm. matkojen määriä, yöpymisiä ja liikkumista koskevien tilastojen kautta.

Sivun päivittämisestä vastaa EAKR- rahoitteinen(Vipuvoimaa EU:sta) Lapin matkailun koronatoipumisen tilannehuone- projekti, jota toteuttavat Lapin amk ja Lapin liitto. Tälle sivulle päivitetään viikoittain tietoja koronavaikutuksista ja ennakkotietoja talvikauden 2020-2021 varauksista.

Tuoreimmat tiedot palvelussa ovat: AirBnB- varaustilanne 5.10.2020, AirBnb myynnit ja lentomatkustajat 31.8.2020, rekisteröidyt majoitukset ja majoitusmyynnit 31.8.2020,   google trends tiedot vk 39 osalta. Tietoja päivitetään viikottain ja sivuston tietoja lisätään jatkuvasti.

 

Matkustuskiinnostus Tunturi-Lappiin

Matkustuskiinnostuksen seurantaan käytetään House of Laplandin toteuttamaa Google trends seurantaan.

Matkustuskiinnostuksen seuranta viikolle 40, eli tarkastelussa hakuindeksit viikolle 39 saakka.

 

Varauksien kautta näkymiä talvikauteen 2020-2021

Covid-19 pandemian vaikukset näkyvät valitettavasti kansainvälisen matkailun suurena pudotuksena. Kotimainen matkailu on Tunturi-Lapissa paikannut menetyksiä isoissa kohteissa melko hyvin.

AirBnB- varausten osalta viikon 28.-5.10.2020 aikana uusia varauksia on kertynyt Tunturi-Lappiin lokakuulle ja jonkin verran myös viikosta 45 eteenpäin. Joulun huippusesongin on lähes kaikille alueille tullut vain joitakin varauksia, mutta kotimainen kysyntä näkyy jo kevään hiihtolomaviikkojen varaustilanteessa. Kokonaisuudessaan Tunturi-Lappiin on helmikuun loppuun mennessä tullut 644 varausta (+2,7%, kokonaismäärä AirBnb varauksissa on n. 23000 yötä).

 

Edellisen vuoden vastaavan ajankohdan varaustilanteeseen nähden varauksia on Tunturi-Lapissa nyt enemmän joulukuussa ja lokakuulle.

Varaustilanne voi muuttuu jatkossa nopeasti. Uusia varauksia voi luonnollisesti tulla ja jo tehtyjen peruminen on yleensä mahdollista melko lähellä majoituksen ajankohta. Alla olevista kuvioista voit tarkastella uusimpien AirBnB-varauksien kohdistumista kohdealueille ja viikoille

 

 

 

Majoitusmyynnin kehitys Tunturi-Lapissa 2020

Rekisteröidyn majoituksen myynti on vuonna 2020 (1-8) yli 23,8 miljoonaa euroa pienempi kuin vuonna 2019. Vuoden ensimmäiset kuukaudet oli myynti vielä lähes kaikissa kohteissa hyvässä kasvussa. Mutta erityisesti maaliskuussa loppunut kansainvälinen kysyntä ja menetetty pääsiäissesonki näkyy luvuissa.

AirBnB on Lapissa monissa kohteissa ollut kasvussa lähes koko vuoden ja mm. Kolarissa ja Inarissa tehtiin heinäkuussa myyntiennätyksiä AirBnB- majoituksessa.Kuviosta näet valintojesi mukaan majoitusmyynnin kehityksen kuukausittain ja kohdealueittain.

Yöpymisten kehitys Lapissa

Lapin matkailu on varsin riippuvainen talvesta. Talven osuus vuosittaisista rekisteröityneistä yöpymisistä on lähes kaksi kolmasosaa ja majoitusmyynnistä jopa yli 70 %. Talvella (marras-huhtikuu) kansainvälisten matkailijoiden osuus on jo pitkään ollut suurempi kuin kotimaisten osuus ja etenkin viime vuosien aikana kasvanut merkittävästi. Rekisteröityjen yöpymisten määrässä heinäkuussa 2020 saavutettiin lähes sama määrä yöpymisiä kuin 2019.

Tällä hetkellä ennuste kohti talvikautta 2020-2021 heikkenee. Todennäköisesti kansainvälinen matkailu Lappiin supistuu 60-80% viime vuodesta. Edelleen hetkellä ennakkovaraustilanteet ovat vielä melko hyvät mutta syyskuussa on peruutuksia erityisesti matkanjärjestäjien puolelta ja myös AirBnb osalta jo tullut.

 

Yöpymiset alueittain

Matkailu on kärsinyt kaikilla Lapin alueilla.

Elokuussa rekisteröityjen yöpymisten määrä kasvoi vain Kolarissa. Koko Lapin alueella rekisteröidyt yöpymiset vähenivät elokuussa -22,9%.

Tällä sivustolla oleva materiaali on laadittu vain informatiivisessa tarkoituksessa, eikä siinä mainittuja seikkoja ole tarkoitettu toimintaohjeeksi. Sivustolla oleva aineisto esitetään sellaisena kuin se on ollut on ollut tietojen saantipäivänä ja olemme noudattaneet huolellisuutta ja tarkkuuta, mutta emme voi antaa mitään takuuta aineiston oikeellisuudesta, ajankohtaisuudesta tai täydellisyydestä. Mikäli huomaat korjattavia asioita, virheitä tai sinulla on ehdotuksia, pyydämme sinua olemaan yhteydessä projektin vastuuhenkilöihin Pasi Satokankaaseen tai Kristian Sieversin. Otamme mieluusti vastaan kommentteja palvelusta ja sen kehittämiseen liittyviä näkemyksiä.

Tietolähteitä: