Kuntatalous

Tällä sivulla voit tutustua Lapin kuntatalouteen.

Lappi-sopimuksen indikaattoreita keväällä 2021

Lapin liiton kuntatyöryhmä kokoontuu kesäkuussa analysoimaan Lapin kuntien ensimmäistä neljännestä vuodelta 2021.

Lapin kuntien osavuosikatsaukset 2021 (ensimmäinen neljännes)

Lapin kuntien tuloveroprosentit 2021

Lapin kuntien tuloveroprosentit vuonna 2021 vaihtelevat välillä 19,00 (Inari), 22,25 (Pelkosenniemi). Keskimäärin Lapin tuloveroposentti on 21,17 koko maan keskimääräisen tuloveroprosentin ollessa 19,97.

Vuodelle 2020 tuloveroprosenttia korotti kolme lappilaista kuntaa: Rovaniemi, Sodankylä ja Tervola. Tuloveroprosenttia laski Sallan kunta. Vuodelle 2021 prosentteihin ei tehty muutoksia.

 

Vuosi 2020

 

 

Vuosi 2019

 

Kaiken kaikkiaan kuntien taloustilanne vuonna 2019 oli vaikea, talousarvioissa pysyminen oli haastavaa ja 2/3 kunnista arvioi tilikauden tuloksen alijäämäiseksi. Talouden tasapainottaminen on monissa kunnissa käsillä. Verotilitykset kunnille ovat tulorekisteriuudistuksen vuoksi olleet sekaisin, eikä tietoa oikaisuista ole käytettävissä. Talouden raportointi päättäjille on ongelmallista, kun verotilityksiä ei voi ennakoida. Tästä johtuen myös päätöksenteko on  vaikeaa.  Valtion toimien vuoksi (mm. verokortti- ja tulorekisteriuudistus) kunnat joutuivat ottamaan lyhyt- ja pitkäaikaista lainaa ja talouden ennustettavuus on todella heikkoa. Vaikka tilanne ei johdu kunnista itsestään, lainat vaikuttavat kriisikuntakriteeristön tunnuslukuihin.  Seitsemän lappilaista kuntaa haki harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta valtiovarainministeriöltä vuonna 2019. Myös ne kunnat, joilla on ollut perinteisesti vahva talous, ovat joutuneet ottamaan lyhytaikaista lainaa vuonna 2020.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Aiheeseen liittyviä uutisia