Itä-Lappi

Hankkeen tavoitteena on koota yhteen tietoja, joita voidaan hyödyntää matkailun koronatoipumisessa. Sivulle kootaan tiedot Itä-Lapin ja alueen matkailukeskusten tasolla. Tavoitteena on tuottaa tietoja tulevasta talvikaudesta 2020-2021 ja lisäksi koota yhteen tietoja covid-19-pandemian vaikutuksista matkailuun Itä-Lapissa. Tiedot jäsennetään asiakkaan polun mukaisesti eli tietoja kerätään suunnitteluvaiheesta, varaus- ja ostovaiheesta, matkailusta Itä-Lapissa sekä jatkossa myös matkailijoiden kokemusten jakamisesta.

Matkan suunnitteluvaiheessa seurataan Itä-Lapin ja Itä-Lapin kohteiden kiinnostavuutta hakukoneissa. Varaus- ja ostovaiheessa seurataan varausten määrää matkailupalveluihin. Matkailusta Itä-Lapissa seurataan mm. matkojen määriä, yöpymisiä ja liikkumista Itä-Lapissa koskevien tilastojen kautta.

Sivun päivittämisestä vastaa EAKR- rahoitteinen(Vipuvoimaa EU:sta) Lapin matkailun koronatoipumisen tilannehuone- projekti, jota toteuttavat Lapin amk ja Lapin liitto. Tälle sivulle päivitetään viikoittain tietoja koronavaikutuksista ja ennakkotietoja talvikauden 2020-2021 varauksista.

Tuoreimmat tiedot palvelussa ovat: AirBnB- varaustilanne10.1.2021, AirBnb myynnit ja lentomatkustajat ja rekisteröidyt majoitukset  31.1.2021, majoitusmyynnit 30.12.2020,   google trends- päivitetään viikoittain ja sivustolle lisätään tietoja jatkuvasti.

Matkustuskiinnostus Itä-Lappiin

Matkustuskiinnostuksen seurantaan käytetään House of Laplandin avustamana Google trends seurantaa.

Matkustuskiinnostuksen seuranta viikolle 8, eli tarkastelussa hakuindeksit viikolle 7 saakka.

Alla olevasta kuviosta voi katsoa Itä-Lapin kohteita ja Rukaa koskevien hakujen kehitystä viimeisen kolmen vuoden aikana. Koko maailman ja kotimaiset haut ovat omissa kuvioissaan.   Google trends ilmoittaa määrät indeksi- lukuna, joten samassa kuviossa vertailu ei ole suositeltavaa. Sivuston tilan säästämiseksi tiedot ovat käytettävissä samassa kuviossa.


Näkymät kauteen 2020-2021 Itä-Lapissa

Covid-19 pandemian vaikukset näkyvät valitettavasti kansainvälisen matkailun suurena pudotuksena. Kotimainen matkailu on osin paikannut menetyksiä ja lumettoman ajan matkailussa (touko-lokakuu) ollaan oltu jo ennen koronaa varsin riippuvaisia kotimaan markkinoista. Kotimaisten osuus kesän rekisteröityneistä yöpymisistä oli 70 % vuonna 2019.

AirBnB- varausten osalta viikon 4.-10.1.2021 aikana Itä-Lappiin kertyi yli 200 varausta ja pääosin Pelkosenniemelle. Sallan varausten kokonaismäärä pieneni ko. viikolla.  AirBnb varauksia on kotimaisten matkailijoiden lomaviikoille lähes samoja määriä kuin viime vuonna.

Varaustilanne muuttuu jatkuvasti. Uusia varauksia voi luonnollisesti tulla ja jo tehtyjen peruminen on yleensä mahdollista melko lähellä majoituksen ajankohta. Alla olevista kuvioista voit tarkastella uusimpien AirBnB-varauksien kohdistumista kohdealueille ja viikoilleMatkailun kehitys 2020 Itä-Lapissa

Lapin matkailu on varsin riippuvainen talvesta. Talven osuus vuosittaisista rekisteröityneistä yöpymisistä on lähes kaksi kolmasosaa ja majoitusmyynnistä jopa yli 70 %. Talvella (marras-huhtikuu) kansainvälisten matkailijoiden osuus on jo pitkään ollut suurempi kuin kotimaisten osuus ja etenkin viime vuosien aikana kasvanut merkittävästi. Rekisteröityjen yöpymisten määrässä heinäkuussa 2020 saavutettiin lähes sama määrä yöpymisiä kuin 2019.