Meri-Lappi

Hankkeen tavoitteena on koota yhteen tietoja, joita voidaan hyödyntää matkailun koronatoipumisessa. Tavoitteena on tuottaa tietoja tulevasta talvikaudesta 2020-2021 ja lisäksi koota yhteen tietoja covid-19-pandemian vaikutuksista matkailuun Meri-Lapissa. Tiedot jäsennetään asiakkaan polun mukaisesti eli tietoja kerätään suunnitteluvaiheesta, varaus- ja ostovaiheesta, asiakkaiden matkailusta Lapissa sekä jatkossa myös matkailijoiden kokemusten jakamisesta.

Matkan suunnitteluvaiheessa seurataan Meri-Lapin ja alueen kohteiden kiinnostavuutta hakukoneissa. Varaus- ja ostovaiheessa seurataan varausten määrää matkailupalveluihin. Lisäksi matkailusta Lapissa seurataan mm. matkojen määriä, yöpymisiä ja liikkumista Lapissa koskevien tilastojen kautta.

.

Matkustuskiinnostus Meri-Lappiin

Matkustuskiinnostuksen seurantaan käytetään House of Laplandin toteuttamaa Google trends -seurantaa.

Matkustuskiinnostuksen seuranta viikolle 46, eli tarkastelussa hakuindeksit viikolle 44 saakka.

.Alla olevasta kuviosta voi katsoa Kemiä ja Torniota koskevien hakujen kehitystä viimeisen kolmen vuoden aikana. Valitsemalla joko ”Suomi” tai ”Koko maailma” voi seurata hakuja kotimaassa tai globaalisti. Google trends ilmoittaa määrät indeksi- lukuna, joten samassa kuviossa vertailu ei ole suositeltavaa.


Lappiin tulevista matkailijoista saapuu valtaosa autolla. TIlannehuoneessa seurataan liikennemäärien kehitystä hyödyntäen Trafin liikennemittauspisteiden dataa. Data on olla esitetty viikonpäivien mukaan jaoteltuna ja vertailussa on liikennemäärät edellisellä viikolla verratuna viime vuoden vastaavaan viikkoon. BI:n kuvio kannattaa avata painamalla oikena alareuna nuoli-kuvioita isoksi näytölle. Eri mittauspisteiden liikennemääriä voi katsella valitsemalla halutun kohteen alalaidast


Näkymät kauteen 2020-2021 Meri-Lapissa

Covid-19 pandemian vaikutukset näkyvät valitettavasti kansainvälisen matkailun suurena pudotuksena. Meri-Lapissa AirBnB- varausten osalta viikon9.11.-16.11.2020 aikana uusia varauksia on kertynyt Meri-Lappiin vain muutamia ja valitettavasti koko sesongin osalta varaustilanne näyttää huonolta.

 

On huomattava, että varaustilanne voi muuttua jatkossa nopeasti. Uusia varauksia voi luonnollisesti tulla ja jo tehtyjen peruminen on yleensä mahdollista melko lähellä majoituksen ajankohta. Alla olevista kuvioista voit tarkastella uusimpien AirBnB-varauksien kohdistumista kohdealueille ja viikoille.

 


Matkailun kehitys 2020 Meri-Lapissa

Lapin matkailu on varsin riippuvainen talvesta. Talven osuus vuosittaisista rekisteröityneistä yöpymisistä on lähes kaksi kolmasosaa ja majoitusmyynnistä jopa yli 70 %. Talvella (marras-huhtikuu) kansainvälisten matkailijoiden osuus on jo pitkään ollut suurempi kuin kotimaisten osuus ja etenkin viime vuosien aikana kasvanut merkittävästi.

Meri-Lapissa rekisteröityjen yöpymisten määrässä oli laskua on helmikuussa ja lähes kaikilla aluella on lasku ollut voimaksasta koko vuoden.

Tällä hetkellä ennuste kohti talvikautta 2020-2021 heikkenee. Tuoreina uutisina jäämurtajaristeillyjen peruuntuminen koko kaudelta ja Kemin lumilinnan osaltakin vain rajoitettua toimintaa. Todennäköisesti kansainvälinen matkailu Lappiin supistuu 60-80% viime vuodesta.