Pohjois-Lappi

Matkailu on Pohjois-Lapissa ja sen matkailukohteissa erittäin tärkeä elinkeino, joka on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Keväällä käynnistyneen Covid-19 pandemian vuoksi toimiala on suurien haasteiden edessä. Tälle sivulle on koottu keskeisimpiä tietoja ja tunnuslukuja, jotka kuvaavat koronavaikutuksia Pohjois-Lapin matkailuun.

Matkustuskiinnostus Pohjois-Lappiin

Matkustuskiinnostuksen seurantaan käytetään House of Laplandin toteuttamaa Google trends seurantaan.

Matkustuskiinnostuksen seuranta viikolle 6, eli tarkastelussa hakuindeksit viikolle 3 saakka.

Alla olevasta kuviosta voi katsoa Pohjois-Lapin kohteita koskevien hakujen kehitystä viimeisen kolmen vuoden aikana. Kotimaiset hauta ja koko maailmaa koskevat haut ovat omissa kuviossa.  . Google trends ilmoittaa määrät indeksi- lukuna, joten samassa kuviossa vertailu ei ole suositeltavaa. Sivuston tilan säästämiseksi eri kohteiden tiedot ovat käytettävissä samassa kuviossa.


Näkymät kauteen 2020-2021 Pohjois-Lapissa

Covid-19 pandemian vaikutukset näkyvät valitettavasti kansainvälisen matkailun suurena pudotuksena. Kotimainen matkailu on osin paikannut menetyksiä ja lumettoman ajan matkailussa (touko-lokakuu) ollaan oltu jo ennen koronaa varsin riippuvaisia kotimaan markkinoista.

AirBnB- varausten osalta 4.-10.1.2021 aikana varauksia on peruuntunut Pohjois-Lapista lähes 500. Peruutuksia on  jonkin verran lähiviikoille ja kevätsesongille. Varauksia koko keväälle on Pohjois-Lapisssa nyt n. 5000.

 


Matkailun kehitys 2020 Pohjois-Lapissa

Matkailu on kärsinyt kaikilla Lapin alueilla.  Kansainvälisten matkailijoiden suhteelliset osuudet ovat olleet aiempina vuosina suurimmat Inarissa, Rovaniemellä, Muoniossa ja Saariselällä ja ne ovatkin menettäneet eniten rekisteröityjen majoittujien määrässä.