Tunturi-Lappi

Matkailu on Tunturi-Lapissa tärkeä elinkeino ja Lapin suurista matkailukohteista Levi ja Ylläs ovat alueen vetovoimatekijöitä. Muonio ja Enontekiö täydentävät Tunturi-Lapin tarjontaa. Keväällä käynnistyneen Covid-19 pandemian vuoksi toimiala on suurien haasteiden edessä. Tälle sivustolle on koottu keskeisimpiä tietoja ja tunnuslukuja, jotka kuvaavat koronavaikutuksia Tunturi-Lapin, ja siellä sijaitsevien matkailukeskusten, Levin, Ylläksen, Muonion ja Enontekiön matkailuun

Matkustuskiinnostus Tunturi-Lapissa

Matkustuskiinnostuksen seurantaan käytetään House of Laplandin toteuttamaa Google trends- seurantaa.

Matkustuskiinnostuksen seuranta viikolle 50, eli tarkastelussa hakuindeksit viikolle 51 saakka.

Alla olevasta kuviosta voi katsoa Tunturi-Lapin kohteita koskevien hakujen kehitystä viimeisen kolmen vuoden aikana. Kotimaiset ja koko maailma- koskevat kuviot ovat erikseen.  Google trends ilmoittaa määrät indeksi- lukuna, joten samassa kuviossa vertailu ei ole suositeltavaa. Sivuston tilan säästämiseksi eri kohteiden tiedot ovat käytettävissä samassa kuviossa.


Lappiin tulevista matkailijoista saapuu valtaosa autolla. TIlannehuoneessa seurataan liikennemäärien kehitystä hyödyntäen Trafin liikennemittauspisteiden dataa. Data on olla esitetty viikonpäivien mukaan jaoteltuna ja vertailussa on liikennemäärät edellisellä viikolla verratuna viime vuoden vastaavaan viikkoon. BI:n kuvio kannattaa avata painamalla oikena alareuna nuoli-kuvioita isoksi näytölle. Eri mittauspisteiden liikennemääriä voi katsella valitsemalla halutun kohteen alalaidasta.


Näkymät kauteen 2020-2021 Tunturi-Lapissa

Covid-19 pandemian vaikutukset näkyvät valitettavasti kansainvälisen matkailun suurena pudotuksena. Kotimainen matkailu on Tunturi-Lapissa paikannut menetyksiä isoissa kohteissa melko hyvin.

AirBnB- varausten osalta viikon 6.12.-13.12.2020 aikana uusia varauksia on kertynyt Tunturi-Lappiin marraskuulle ja hiihtolomaviikoille. Joulun huippusesongilla on erityisesti Kolarin varaustilanne muuttunut paljon. Tällä hetkellä Tunturi-Lappiin viikolle 23 asti tehtynä yli 40000 AirBnb yötä. Näistä yli 15% tuli viime viikon aikana. Varaustilanne voi muuttua jatkossakin nopeasti. Uusia varauksia voi luonnollisesti tulla ja jo tehtyjen peruminen on yleensä mahdollista melko lähellä majoituksen ajankohta. Alla olevista kuvioista voit tarkastella uusimpien AirBnB-varauksien kohdistumista kohdealueille ja -viikoille.


Matkailun kehitys 2020 Tunturi-Lapissa

Vuoden ensimmäiset kuukaudet oli myynti vielä lähes kaikissa kohteissa hyvässä kasvussa. Mutta erityisesti maaliskuussa loppunut kansainvälinen kysyntä ja menetetty pääsiäissesonki näkyy luvuissa.

AirBnB on Lapissa monissa kohteissa ollut kasvussa lähes koko vuoden ja mm. Kolarissa ja Inarissa tehtiin heinäkuussa myyntiennätyksiä AirBnB- majoituksessa.Kuviosta näet valintojesi mukaan majoitusmyynnin kehityksen kuukausittain ja kohdealueittain. Vuoden alusta Kittilässä majoitusmyynti (rekisteröidyt yöpymiset ja AirBnB) on laskenut yhteensä yli 1,5 miljoonaa euroa ja Kolarissa kasvanut 3,6 miljooona. Muoniossa kasvua on hieman yli 200.000€ vuoden alusta.