Harjoittelijana Lapin liitolla

1.Kuka olet ja missä vaiheessa opintosi ovat? 

Olen Kenttälän Piia, harjoitteluraporttia vaille kasvatustieteen maisteri. Sivuaineina olen opiskellut kasvatuspsykologiaa ja kulttuurihistoriaa ja tulipa myös opettajan pedagogiset opinnot tehtyä viime vuonna. Olen tällä hetkellä Lapin liitolla harjoittelijana. Olen täältä Rovaniemeltä kotoisin, vaikka välillä on tullut käytyä myös muualla asumassa ja melko pian tullut palattua tänne takaisin. Kai se niin on, että sitä voi lähteä Lapista, mutta Lappi ei lähde sinusta. 

 

2.Miten päädyit harjoittelupaikkaasi? 

Lapin liitto etsi voucher-harjoittelijaa ja onnekseni minulla oli onnekseni voucher ja harjoittelupaikka vielä löytämättä. Lapin liitolla san tehdä ajankohtaista, kansainvälistä ja mielenkiintoista hanketyötä. 

Lappi on Suomen kansainvälisin maakunta ja Lapin liiton tehtävänä on vastata mm. aluekehitysrahoituksesta, edunvalvonnasta ja maakuntakaavasta.  

Minä teen harjoitteluni Tulevaisuuskuvat maakunnan koronan jälkeiseen kestävään kasvuun lyhyellä ja pitkällä aikavälillä-hankkeessa, jossa suunnitellaan Lapin maakunnan Korona Exit –tiekartta kahdelle – viidelle vuodelle ja päivitetään Lapin tulevaisuuskuvat 2040 vastaamaan uutta tilannetta ja ilmiöitä sen taustalla. 

 

3.Minkälaisia päivät ovat tyypillisesti harjoittelupaikassasi? 

Lapin liitolla on liukuva työaika ja aloitan työt yleensä seitsemän ja kahdeksan välillä. Melkein joka päivä olen jonkinlaisessa palaverissa, ja nyt etätyösuosituksen aikaan se on tapahtunut teamsissa Vaikka töitä tulee tehtyä myös yksin kotosalla, liittyy kaikkeen tekemiseen paljon yhteydenpitoa muihin ihmisiin. Paljon aikaa kuluu läppärin ja puhelimen ääressä. On ollut aivan ihanaa olla töissä paikassa, joka suhtautuu niin mutkattomasti etätyön tekemiseen. Kaikki onnistuu kotoa, vaikka toimistollekin saa alkaa palailla, kun etätyösuositus on nyt loppunut. 

Tämä aika aloittaa harjoittelu oli täysin poikkeuksellinen, ja etenkin alussa oli hieman hankaluuksia oman toiminnan ohjauksen kanssa. Työ tekijäänsä opettaa ja opin itsenäisen työskentelyn taitoja ja oman toiminnan aikatauluttamista paremmin kuin ikinä tämän harjoittelun aikana. Viestintää on pakostakin joutunut harjoittelemaan, koska kaikki muutkin olivat etänä alussa.  

 

4.Mikä on mielenkiintoisinta mitä olet päässyt tekemään harjoittelujaksosi aikana? 

Olen päässyt näkemään liiton toiminnan monesta näkökulmasta. Lapin liitolla aloitti yhtä aikaa minun kanssani toinen korkeakouluharjoittelija toisessa hankkeessa. Hankkeemme kietoutuvat osittain yhteen, joten hänen kanssa olemme päivittäin yhteistyössä. Lapin liitto toimii EU-hankerahoitusta myöntävänä viranomaisena, mutta sillä on myös omia hankkeita. Nämä osa alueet on erotettu toisistaan, mutta olen päässyt näkemään, miten hankehakemuksia käsitellään ja osaksi itse hanketyöskentelyä. Olen ollut mukana kirjoittamassa erilaisia julkaisuja ja päässyt samalla tutustumaan erilaisiin lappilaisiin projekteihin. Oman hankkeeni ajankohtaisuus on kyllä myös yksi mielenkiintoisimmista asioista harjoittelussa. Tässä ollaan aivan ajan hermolla uusimman tiedon kanssa tekemisissä koko ajan. 

 

5.Mitä sellaista olet saanut Lapin yliopistosta, josta koet olleen eniten hyötyä harjoittelussa? 

Kyllä kaikista opinnoista on ollut hyötyä. Tässä työskennellään kuitenkin aika laajalla alueella, ja on ollut etua kaikista opinnoista jollain työn osa-alueella. Kokouskäytännöt on hyvä osata julkisella puolella, ja erilaiset opintokokonaisuudet, kuten opettajan pedagogiset, ovat antaneet uskallusta avata suunsa kokouksissa ja ilmaista näkemyksensä. 

Sivuaineena olen opiskellut kulttuurihistoriaa ja olen suorittanut opiskelijavaihtoa Itävallassa monikansallisessa kohteessa, jotka ovat molemmat antaneet kulttuurista ymmärrystä, josta on etua kansainvälisessä toimintaympäristössä. 

Myös järjestökokemus, mitä olen aiemmin saanut työn ja harrastuksien kautta, on auttanut ymmärtämään byrokraattista puolta tästä työstä. 

 

6.Minkälaista työkokemusta sinulla oli ennen harjoittelua? 

Minulla viimeisimmät työni ovat henkilökohtaisen avustajan töitä ja Lapin näkövammaisilla toimistotyöntekijänä. Työhaastattelussa ei välttämättä työhistoriallani ollut niinkään väliä, vaan sillä, että olin innostunut hankkeesta minkä parissa teen työtä. Kokemukseni edellisistä töistä ei siis ollut erityisen relevanttia työn kannalta, ja haastattelussa kiinnosti enemmän se, että on intoa. 

 

7.Mitä koet harjoittelujaksosi antaneen tulevaisuuden kannalta? 

Olen saanut paljon tietoa hanketyöstä ja päässyt tekemään monia asioita. Oikeastaan olen saanut osallistua kaikkeen hanketyöhön lukuun ottamatta hankehakemuksen tekemistä. Minulla ei ollut ollenkaan kokemusta hankkeista aiemmin, joten jollakin tavalla se on nyt tullut tutuksi. Olen kartuttanut verkostoja ja aion hakeutua valmistumisen jälkeen hanketyöhön ja varmasti haen Lapin liitolle sopivien työpaikkojen avautuessa. 

 

8.Mitä sanoisit opiskelijoille, jotka pohtivat harjoitteluun hakemista? 

Hae sellaista paikkaa mikä kiinnostaa. Ei haittaa, jos juuri siitä työtehtävästä ei ole kokemusta etukäteen, sen takia tämä on harjoittelu. Jos jokin tietty aihe opinnoissa on erityisesti kiinnostanut, kannattaa hakea sen aihealueen työtehtäviä, ne voivat olla aivan erilaisia mitä olet ajatellut. Kannattaa myös rohkeasti hakea paikkoihin avoimella hakemuksella, jos heillä ei ole juuri silloin harjoittelupaikkoja haussa.