Lapin suhdannekatsaus vuoteen 2021

Lapin suhdannekehitys kääntyi kasvuun vuonna 2021

Lapin suhdannekehitys kääntyi vuonna 2021 edellisen koronavuoden notkahduksen jälkeen kasvuun. Liikevaihdon vuosimuutos oli positiivinen kaikilla tarkastelluilla toimialoilla. Vahvimmin liikevaihto kasvoi kaivostoiminnassa ja teollisuudessa. Henkilöstömäärän kehitys oli maltillisempaa (mukaan lukien julkinen sektori).

Lapin suhdannekatsauksen mukaan vuonna 2021 Lapin kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi 14,6 prosenttia edellisvuodesta, kun koko maan liikevaihto kasvoi 10,6 %. Henkilöstömäärän kehitystrendi notkahti vuonna 2020 liikevaihtoa vähemmän ja vuoden 2021 käänne parempaan oli loivempi. Eniten henkilöstömäärä kasvoi pk-teollisuudessa, matkailussa henkilöstömäärän kehitys jäi negatiiviseksi.

Rakentamisen liikevaihdon kehitys on ollut koko maata parempaa ja pk-teollisuudessa oli hyvässä kasvussa sekä liikevaihto että henkilöstömäärä. ELY-keskuksen strategiapäällikkö Heino Vasaran mukaan tässä näkyy se, että lappilaiset urakoitsijat ovat pärjänneet hyvin suurteollisuuden merkittävissä investointikohteissa.

Suhdannekatsauksessa tarkastellaan myös erikseen Kemi-Tornion ja Rovaniemen seutukuntia. Molemmat seutukunnat selvisivät vuoden 2020 notkahduksesta takaisin kasvun uralle viime vuonna. Kemi-Tornion seutukunnassa liikevaihto kasvoi 17,5 % ja Rovaniemen seutukunnassa 8,0 % edellisen vuoden tasosta.
Lapin Kauppakamarin tuoreen selvityksen mukaan pohjoisessa on suuri investointipotentiaali. ”Lapissa on noin 18 miljardin euron investointipotentiaali vuoden 2030 loppuun mennessä. Teollisuuden nopea toipuminen koronan vaikutuksista edistää kykyä tarttua uusiin kasvumahdollisuuksiin”, avaa Liisa Ansala.

Matkailun liikevaihto kääntyi kasvuun

”Matkailusektori näyttää suhdannekatsauksen valossa olevan toipumassa koronan vaikutuksista”, iloitsee Lapin liiton kestävän kehityksen asiantuntija Hanna-Leena Pesonen. Majoitus- ja ravitsemistoiminnassa suurin kasvuvaikutus oli suhdannekatsauksen mukaan keskikokoisilla, jo pidempään toimineilla yrityksillä.

Matkailukeskuksista paras kehitys oli vuonna 2021 Pyhä-Luostolla ja Ylläksellä. Kotimainen matkailukysyntä on ollut kasvussa, mutta matkailun täysimääräinen elpyminen on riippuvainen kansainvälisen matkailun edellytysten palautumisesta.

”Matkailusektorin viime vuosien panostukset kestävään kehitykseen ja ympäristömerkkeihin sekä vastikään julkistetut investoinnit kertovat toimialan luottamuksesta kansainvälisen matkailun elpymiseen”, arvioi Hanna-Leena.

 

Tutustu Lapin Suhdannekatsaukseen

Lisätietoa:

Lapin ELY-keskus, Heino Vasara, strategiapäällikkö, puh. 0295 039 689, heino.vasara(at)ely-keskus.fi

Lapin liitto, Hanna-Leena Pesonen, kestävän kehityksen asiantuntija, puh. 040 186 1455, hanna-leena.pesonen(at)lapinliitto.fi


Muita uutisia