Lapin matkailun saavutettavuus 2020-2021

SAAVUTETTAVUUS

Tälle sivulle on koostettu Lapin saavutettavuutta koskevia tietoja ja kansainväliseen matkustuskiinnostukseen liittyviä tietoja.

Julkaisemme Flightradarin tietoja kaupallisista lennoista ja niiden määrän muutoksista viime vuoteen verrattuna.

Lapin matkailun saavutettavuus 2020-2021

SAAVUTETTAVUUS

Tälle sivulle on koostettu Lapin saavutettavuutta koskevia tietoja.

Yllä oleva flightradarin kansainvälisen kaupallisen lentoliikenteen määrä osoittava kuvio esittelee 7-päivän rullaavan keskiarvon lentojen määrän  vuonna 2020 ja 2019. Globaalistikin lentoliikenteen määrä on vielä todella kaukana jo viime vuoden luvuista, mutta valitettavasti Suomessa tilanne on vielä erittäin huono.

Alla olevassa kuviossa on Lapin lentokenttien matkustamäärien muutos kuukausittain verrattuna viime vuoteen.

Maaliskuun jälkeen kasvua on ollut vain lokakuussa Kittilän kentällä, jossa matkustajamäärä nousi 33%, noin 1500 matkustajaa (sisältää saapuvat ja lähtevät). Koko vuonna matkustajamäärät Lapin kentillä on laskenut noin 1,2 miljoonaa (sisältää saapuvat ja lähtevät).

Finnair on päivittänyt talvikauden liikenneohjelmansa, joka koskee 25.10. – 31.3. välistä aikaa. Talvikauden liikenneohjelmassa on 45 kohdetta Euroopassa ja Aasiassa. Ohjelmaan sisältyvät lennot näkyvät Finnairin varausohjelmassa ja matkatoimistojen käyttämissä varaustietokannoissa. Liikenneohjelman ulkopuolelle jäävät lennot on peruttu. Lapissa Finnair lentää Ivaloon, Kemiin, Kittilään ja Rovaniemelle. Osa aiemmin julkistetuista viikkovuoroista on jouduttu perumaan heikon kysyntänäkymän vuoksi. Lapin lentovuorojen viikoittaiset määrät on päivitetty vain marraskuun loppuun asti ja talven tarjontaa tarkistetaan lokakuun lopulla kysyntänäkymän mukaan. Finnair ilmoittaa perutuista lennoista suoraan asiakkaille.

https://www.finnair.com/fi-fi/bluewings/finnairin-maailma/t%C3%A4m%C3%A4nhetkinen-reittiverkostomme-2112068

 

Norwegian ei lennä tällä hetkellä (lokakuun alussa) Lappiin. Yhtiö seuraa COVID-19-epidemiaa ja lentokysyntää jatkuvasti ja tiedottaa alla olevalla sivustolla.

https://www.norwegian.com/fi/lennon-tila/updates/?promo_name=NAS-corona-topbar&promo_id=info-hub-from-topbar&promo_creative=FI-top-bar

 

Tilauslennot Lappiin alkavat yleensä marraskuussa. Tilauslentojen toteutuminen tämän vuoden osalta riippuu lentoyhtiöiden ja matkanjärjestäjien päätöksistä. Päätöksiin vaikuttavia seikkoja ovat muun muassa epidemiatilanne, sekä siihen liittyen viranomaisten asettamat rajoitukset ja kuluttajien asenteet.

 

VR on järjestänyt lisääntyneen kysynnän vuoksi ylimääräisiä yöjunia liikennöimään syys- ja lokakuussa Kolarin ja Rovaniemen asemille. Yöjunien aikataulut välille 13.12.2020 – 30.10.2021 julkaistaan 15.10. Päiväjunien aikataulut julkaistaan puolestaan myöhemmin.

https://www.vr.fi/ajankohtaista/2020/10/05/yojunien-aikataulut-15-10?fbclid=IwAR2MJfDO2wZPotxzp6cAMyRrpwMneW2NLMfBh0iCmxG2fyDWlybfpXQ4Wt4