Muut palvelut opiskelijatyönä
Perinteisten harjoitteluiden lisäksi on muita opiskelijayhteistyön muotoja, joilla avustetaan ja kehitetään alueen toimijoiden toimintaa. Tutustu opinnäytteisiin, projekti- ja asiakastöihin sekä räätälöityihin tutkinnon osiin.

Asiakastyöt
Yksityishenkilöiden lisäksi yritykset ja muut paikalliset toimijat voivat tilata opiskelijatöitä ammatillisista oppilaitoksista, jolloin opettajan johdolla opiskelija/-ryhmä toteuttaa tilaajan kanssa tehdyn sopimuksen mukaisen tuotteen/palvelun.
Case 1. Metsähallituksen ulkohuussit opiskelijatyönä
”Metsähallituksen Lapin Luontopalveluista otettiin yhteyttä Reduun ja kysyttiin mahdollisuutta rakentaa opiskelijatyönä ulkohuusseja retkeilyalueille. Tehtiin sopimus, jossa Metsähallitus toimitti suunnitelmat ja materiaalit, työn tekivät opiskelijat koulun tiloissa. Huussit tehtiin elementteinä talonrakennusalan Elementtien valmistaminen -tutkinnon osaan. Valmiit elementit kuljetettiin keväällä logistiikkaopiskelijoiden toimesta Metsähallituksen osoittamalle paikalle ja siitä eteenpäin moottorikelkalla maastoon odottamaan lumien sulamista. Kesäksi Metsähallitus palkkasi kaksi elementtien valmistuksessa mukana ollutta opiskelijaa oppisopimuksella elementtien asennukseen ja muihin retkeilyalueen rakennusteknisiin töihin. Vastaavanlaista yhteistyötä on tarkoitus jatkaa myös tulevaisuudessa.”
Marko Poikajärvi, Rakennusalan lehtori, REDU
Case 2. Säilytyskärry mittatilauksena
”John Deere Forestry Oy:stä tiedusteltiin, voisivatko meidän metallialan opiskelijat valmistaa heille tilaustyönä nostovälineiden säilytyskärryn. Keskusteluissa tehtiin työnjako, jonka mukaisesti asiakas toimitti Redulle tarvittavat tiedot kärryn valmistamiseen, liittyen mittoihin ja toimintaan. Tässä tapauksessa kärryn piirustukset tehtiin Redun toimesta, koska siitä oltiin keskusteluissa erikseen sovittu. Tällaiset eri toimialoille tulevat tilaukset motivoi opiskelijoita, kun heillä on tilaisuus tehdä oikeita töitä aitoihin tarpeisiin.”
Olli Keränen, Metallialan lehtori, REDU
Projektityöt
AMK:n projektityöt
AMK:n projektityöt ovat TKI-luonteisia tehtäviä, jotka voivat olla myös monialaisia. Niiden tavoitteena on yrityksen toiminnan kehittäminen esim. tuotekehitystyö ja tuotteistaminen, palveluprosessien, myynnin tai markkinoinnin kehitys, jne. Projektityöt edellyttävät yrityksiltä mm: Oppilaitoksen kontaktointia, projektin määrittelyä opettajien ja opiskelijoiden kanssa (mm. toteutus aikataulu, laajuus ja resurssit), opiskelijoiden ohjausta jne.
Jätä ilmoitus: https://www.lapinamk.fi/fi/Yrityksille-ja-yhteisoille/Toimeksiannot-opiskelijoille
Case 1. Kelekkamessut
Lapin Messut Oy on tehnyt pitkän linjan yhteistyötä Lapin AMK:n kanssa. Pinkkeihin paitoihin pukeutuneet restonomiopiskelijat ovat tuttu näky esimerkiksi jo perinteeksi muodostuneilla Kelekkamessuilla. Kelekkamessujen järjestämisessä opiskelijat ovat päässeet osallistumaan markkinoinnista ja viestinnästä alkaen tapahtuman suunnitteluun ja toteuttamiseen. Yhteistyö AMK:n kanssa on koettu niin hedelmälliseksi, että Lapin Messut kirjoitti kolmivuotisen kumppanuussopimuksen AMK:n kanssa 2020.
Lue alta lisää Lapin Messujen ja Lapin AMK:n yhteisistä kokemuksista:
Yritys ja opiskelijat yhdistivät voimansa Kelekkamessuilla (lapinamk.fi)
Lapin Messut ja AMK aloittavat kumppanuusyhteistyön – Lapin Messut
Opiskelijat saavat työelämään tärkeitä kokemuksia yhteistyön tuloksena – Lappilainen
Yliopiston projektityöt
Tiedekunnittain erilaisia projektiluontoisia mahdollisuuksia toimeksiannoille, joissa tieteellinen tutkimus sekä taiteen ja muotoilun osaaminen luovat pohjan monipuoliseen yhteistyöhön yritysten ja yhteisöjen kanssa. Yritys voi esimerkiksi tilata yliopistolta tutkimuksen, täydennyskoulutusta tai opiskelijatyönä tehtävän projektin, tai ottaa osaa tutkimus- ja kehittämishankkeisiimme
Lisää vinkkejä: Kasvua ja tukea yrityksille ja yhteisöille | Lapin yliopisto (ulapland.fi)
Case 2. Palvelumuotoilulla kehitetään yrityksen vahvuuksia
Yrityksien tarpeista lähtevät kehittämisprojektit kuuluvat Lapin yliopiston palvelumuotoilun monialaisen maisteriohjelman opiskelijoiden syventäviin opintoihin. Palvelumuotoilulla voidaan kehittää yrityksestä jo löytyviä toimintamalleja, mutta myös luoda uudenlaista liiketoimintaa.
Katso videolta, miten yritysyhteistyö tyypillisesti käynnistyy sekä mitä muita vaiheita palvelumuotoilun yhteistyöhön kuuluu.
Video on toteutettu Lapin yliopiston ja Kajaanin AMK:n yhteistyönä (Palvelumuotoilun monialainen maisteriohjelma -hanke, ESR ja ELY) ja kaikkien hyödynnettävissä.
Räätälöidyt tutkinnon osat työelämän paikallisiin tarpeisiin
Ammatillisissa oppilaitoksissa räätälöidään tutkinnonosia työelämän paikallisiin tarpeisiin, jos tarvittavaa tutkinnonosaa ei ole vielä oppilaitoksessa saatavilla. Tämä edellyttää työpanosta myös yritykseltä, kunnalta tms. organisaatiolta, jonka osaamistarpeeseen kyseisellä tutkinnon osalla vastataan.
Case 1. Lentoasemapalvelut -tutkinnon osa Enontekiön lentoasemalle
”Enontekiön lentoasema siirtyi Finavialta Enontekiön kunnan hallintaan, jonka myötä nousi tarve lentoaseman työntekijöiden osaamisen takaavalle koulutukselle. Ammattiopisto Lappian kanssa käydyn palaverin pohjalta suunniteltiin yhteistyössä kunnan ja sidosryhmien kanssa Enontekiön lentoaseman tarpeisiin Lentoasemapalvelu -tutkinnon osa, joka sisällytettiin Lappian matkailualan perustutkintoon. Tutkinnon osan rakentamisen mahdollisti vahva yhteistyö ja työpanos Lappian ja lentoaseman henkilökunnan välillä, jotta tutkinnon osa pystyttiin räätälöimään juuri lentoaseman osaamistarpeisiin. Tutkinnon osassa aloitti heti 12 opiskelijaa, jotka valmistavan koulutuksen jälkeen etenevät harjoitteluun oppisopimuksella.”
Sirpa Leinonen, Matkailualan lehtori, Lappia
Lue lisää YLE:n artikkelista (9.11.2022)
Case 2. Englanninkielinen koulutus matkailualan yrityksille
”Meillä Redussa on jo pitkään oltu huolissaan matkailu- ja ravintola-alojen työvoimapulasta, erityisesti vanhojen osaajien kadottua pandemian myötä. Yrittäjät on hakeneet tähän ongelmaan helpotusta houkuttelemalla Lappiin ulkomaalaisia osaajia töihin. Heidän osaamisessaan on kuitenkin monesti aukkoja vaikkapa paikallistuntemuksessa ja suomalaisen työelämän salojen ratkomisessa. Redu rakentaakin yhdessä alueen yrittäjien kanssa Lapin matkailualalle englanninkielisiä tutkintoja, joilla taataan Lappiin muuttavien työntekijöiden osaaminen nyt ja vastaisuudessa. Yhteistyöllä saadaan oikeasti työelämälähtöisiä koulutuksia, joissa näkyy sekä työnantajien että työntekijöiden todelliset tarpeet.”
Mirva Akkanen, Matkailualan englanninkieliset koulutuspilotit Lapissa -projektipäällikkö (2022-2024), REDU
Opinnäytetyöt toimeksiantoina
Korkeakouluopiskelija toteuttaa tutkintonsa lopputyönä opinnäytetyön, joka on mahdollista toteuttaa toimeksiantona yrityksen, kunnan tms. organisaation tarpeisiin. Toimeksiannoiksi sopivat erityisesti projektiluontoiset tutkimus- ja kehittämistehtävät. Useat eri tiedekunnat ja tutkintokoulutukset tarjoavat laajat mahdollisuudet erilaisiin opinnäytetyöaiheisiin. Opinnäytetyö on opiskelijan osaamisen näyte, joten aiheen tulee sopia opintoihin.
Ilmoita opinnäytetyöaihe:
Esimerkkejä yliopiston toimeksiannoista
Kasvatustiede
Henkilöstötilinpäätös : näkökulma aineettoman pääoman hyödyntämiseen
Millainen voimavara henkilöstö on yritykselle? (Toimeksiantaja: Keskisuuri yritys)
Kehityskeskustelut ja dialogin haaste Rajavartiolaitoksessa
Kehityskeskusteluiden ongelmakohdat ja kehitysideat (Toimeksiantaja: Rajavartiolaitos)
Taiteet (Muotoilu)
Työpäiväkokemuksen kehittäminen palvelumuotoilun menetelmillä : Case Mainostoimisto Ilme
Miten tila ja toimintamallit tukevat työntekijöiden yhteistyötä? (Toimeksiantaja: Mainostoimisto Ilme)
Yhteiskuntatiede
Esimiesvalmennuksen rooli osana johtamisen kehittämistä
Mitä mieltä esimiehet olivat heille tarjotusta valmennuksesta? (Toimeksiantaja: Työeläkeyhtiö Elo)
Strategiana erinomainen työntekijäkokemus – Tapaustutkimus OP Ryhmään kuuluvasta Osuuspankista
Miten työntekijät suhtautuvat työpaikalla tapahtuviin muutoksiin? (Toimeksiantaja: Osuuspankki)
