Lapin suhdannekatsaus
Lapin suhdannekatsaus on vuosittain toteutettu katsaus, joka perustuu Tilastokeskuksen asiakaskohtaisen suhdannepalvelun tietoihin liikevaihdon, teollisuuden viennin henkilöstömäärän suhdannekehityksestä keskeisten toimialojen, matkailukeskusten sekä Kemi-Tornion, Rovaniemen ja Tunturi-Lapin seutukuntien osalta.
Asiantuntijoiden yhteystiedot
Satu Luiro, Lapin liitto
p. 0400 124 029
Heino Vasara, Lapin ELY-keskus
p. 0295 039 689
Liisa Ansala, Lapin kauppakamari
p. 044 577 7514
Ella-Noora Kauppinen, Lapin yrittäjät ry
p. 050 554 2458
Risto Koskiniemi, Finnvera Oyj
p. 029 460 2006
Samppa Määttä, Rovaniemen kaupunki
p. 050 529 6738
Sari Moisanen, Meri-Lapin kehittämiskeskus ry
p. 040 820 9584
Veli-Matti Hettula, Tunturi-Lapin Kehitys ry
p. 0400 415 345
Lapin suhdannekatsaus - katsaus vuoteen 2024
Henkilöstömäärän kehitys jatkui liikevaihtoa myönteisempi vuonna 2024
Kaikkien toimialojen liikevaihto väheni vuonna 2024 Lapissa yhden prosentin ja koko maassa 1,7 prosenttia edellisvuodesta. Liikevaihto laski toisena vuonna peräkkäin, vuonna 2023 liikevaihto väheni 6,5 prosenttia. Liikevaihto kuitenkin kasvoi vuonna 2024 teollisuutta lukuun ottamatta kaikilla muilla tarkastelluilla toimialoilla – eniten matkailupalveluissa, kaivostoiminnassa sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa.
Lapin kaikkien toimialojen (ml. julkinen sektori) henkilöstömäärä kehittyi liikevaihtoa ja koko maata myönteisemmin vuonna 2024 kasvaen 0,4 prosenttia edellisvuodesta. Koko maassa kaikkien toimialojen henkilöstömäärä supistui 1,4 prosenttia. Henkilöstömäärä kasvoi myös kolmena edellisenä vuonna. Henkilöstömääräkehitys poikkesi osalla tarkastelluista toimialoista liikevaihdon kehityssuunnasta. Henkilöstömäärä kasvoi matkailupalveluissa, majoitus- ja ravitsemistoiminnassa, kaivostoiminnassa sekä kuljetuksessa ja varastoinnissa. Henkilöstömääränkehitys oli heikoin ja miinusmerkkinen luovien alojen ja kulttuurin toimialoilla, teollisuudessa, liike-elämän palveluissa ja kaupassa.
Lapin suhdannekatsaus - kokonaisuus koostuu Lappi-osiosta ja seutukuntakoosteista
Vinkki: Mikäli haluat kopioida suhdannekatsauksen kuvioita käyttöösi, avaa katsaus pdf-ohjelmistolla, jolloin kuviot aktivoituvat kopioitavaan muotoon. Pdf-ohjelmistosta riippuen voi olla tarpeen aktivoida muokkaa-tila ennen tätä.
Valitse kuva napsauttamalla. Napsauta valitsemaasi kohdetta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Kopioi. Sisältö kopioidaan leikepöydälle. Liitä kopioitu sisältö valitsemalla toisessa sovelluksessa Muokkaa > Liitä.
Tarvittaessa voit käyttää Kuvankaappaustyökalua.
Lapin suhdannetrendit
- Lapin suhdannekehitys kääntyi vuonna 2021 kasvuun vuoden 2020 notkahduksesta. Kesästä 2022 alkaneen uuden pienemmän notkahtelun jälkeen liikevaihdon trendi on kääntynyt uudelleen kasvuun. Vuoden 2024 liikevaihtokehitys oli edeltävää vuotta parempi, vaikka vuosimuutos päätyikin vuoden 2023 tapaan miinukselle. Henkilöstömäärän (ml. julkinen sektori) kehitystrendin vuoden 2020 notkahdus oli liikevaihtoa loivempi ja samoin sen jälkeinen kasvu. Henkilöstömäärän vuosimuutos oli vuonna 2024 liikevaihtoa myönteisempi, vaikka kasvu jäi edellisvuotta vaisummaksi ja henkilöstömäärä osalla tarkastelluista toimialoista laski.
- Kaivostoiminnan liikevaihto on ollut vuosittain pääsääntöisesti kasvussa, pahin notkahdus oli vuonna 2023. Liikevaihto kääntyi uudelleen kasvuun vuonna 2024. Henkilöstömäärä on kasvanut liikevaihtoa maltillisemmin ja tasaisemmin ja viime vuosina henkilöstömäärän kasvu on hidastunut.
- Teollisuuden liikevaihdon trendi noudattelee viennin ja suuryritysten kehitystä. Lapin teollisuuden liikevaihdon trendi laski vuosina 2019 ja 2020. Liikevaihdon trendi kääntyi kasvuun kesästä 2020 alkaen, jonka jälkeen trendikehitys on ollut vaihtelevaa. Vuosina 2021 ja 2022 liikevaihto kasvoi, mutta kahden viime vuoden vuosimuutos on ollut laskeva. Henkilöstömäärän trendi on kehittynyt liikevaihtoa tasaisemmin, mutta laskenut vertailuvuotta 2021 alemmaksi.
- Lapin teollisuudessa pois lukien suuryritykset liikevaihto- ja henkilöstömääräkehitys on ollut koko toimialaa suotuisampaa ja viime vuodet pysytellyt vertailuvuotta parempana.
- Rakentamisen liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys on ollut Lapissa koko maata parempi. Vuonna 2021 vahvistunut kasvutrendi on tasaantunut ja vuonna 2023 liikevaihdon vuosimuutos kävi miinuksella. Henkilöstömäärän trendi kääntyi vuonna 2024 uudelleen kasvuun, vaikka vuosimuutos päätyi vielä miinukselle.
- Kaupan alan liikevaihdon ja henkilöstömäärän trendikehitys on viime vuosina pysytellyt tasaisena ja hieman vertailuvuotta parempana. Liikevaihdon vuosimuutos on kahtena viime vuonna ollut nollan tuntumassa ja henkilöstömäärän vuosimuutos painui miinukselle vuonna 2024.
- Kuljetuksen ja varastoinnin liikevaihdon trendikehitys notkahti keväällä 2020, mutta palautui seuraavana vuonna kasvuun. Uusi pienempi notkahdus oli vuonna 2023, mutta siitäkin trendi on elpynyt uudelleen kasvuun. Henkilöstömäärän osalta vuoden lasku 2020 oli liikevaihtoa loivempi, mutta myös kasvu vuodesta 2021 hitaampaa.
- Liike-elämän palveluissa sekä liikevaihdon että henkilöstömäärän pitkään jatkunut kasvutrendi taittui ja notkahti vuonna 2020. Molemmat kääntyivät uudelleen kasvuun vuoden 2021 aikana, liikevaihto henkilöstömäärää vahvemmin. Vuonna 2024 liikevaihto kasvoi, mutta henkilöstömäärä laski.
- Matkailun (majoitus- ja ravitsemistoiminta ja matkailupalvelut) liikevaihto notkahti koronapandemian rajoitustoimien iskiessä maaliskuussa 2020. Loppuvuoden 2021 alkaneen kasvun myötä trendikehitys on ollut voimakkaassa kasvussa. Myös henkilöstömäärän osalta trendi on palautunut kasvuun. Sekä liikevaihdon että henkilöstömäärän osalta matkailupalvelujen trendikehitys on ollut majoitus- ja ravitsemistoimintaa vahvempaa.
- Lapin matkailukeskukset ovat nousseet kasvuun vuoden 2020 koronapandemian aiheuttamasta notkahduksesta. Liikevaihdon kehitys kääntyi kasvuun kaikissa matkailukeskuksissa vuonna 2021, mutta henkilöstömäärä osassa vasta vuonna 2022 ja osassa laskua on ollut myös vuosina 2023-2024. Vahvinta trendikehitys on ollut Rovaniemen ja Saariselän matkailussa. Vaisuinta kehitys on ollut Pyhä-Luoston ja Ylläksen alueilla.
- Luovien alojen ja kulttuurin toimialojen liikevaihdon trendikehitys on kasvun jälkeen tasaantunut ja henkilöstömäärän trendi painui loppuvuodesta 2024 vertailuvuoden 2021 alapuolelle. Liikevaihdon vuosimuutos pysyi kasvussa vuonna 2024, mutta henkilöstömäärä laski toista vuotta peräkkäin.
Mikä on Lapin Suhdannekatsaus?
Tilastokeskuksen asiakaskohtainen suhdannepalvelu tuottaa Lapin maakunnalle vuosittain tiedot liikevaihdon, teollisuuden viennin ja henkilöstömäärän suhdannekehityksestä määriteltyjen toimialojen, matkailukeskusten yritysryhmien sekä Kemi-Tornion, Rovaniemen ja Tunturi-Lapin seutukuntien osalta.
Lapin suhdannekatsaus – katsaus vuoteen 2024 perustuu pääosin vuoden 2024 loppuun ulottuviin suhdanneaineiston tietoihin. Kaikkien seutukuntien liikevaihdon osalta on käytetty Toimiala Online -palvelun kautta saatavissa olleita syyskuun 2024 loppuun ulottuvia tietoja. Lisäksi täydentävinä tietoina on käytetty muita Tilastokeskuksen tuottamia tuoreimpia tilastotietoja.
Suhdannekatsaus on toteutettu Lapin liiton, Lapin ELY-keskuksen, Lapin kauppakamarin, Lapin Yrittäjien, Finnveran, Rovaniemen kaupungin, Meri-Lapin kehittämiskeskuksen sekä Tunturi-Lapin Kehityksen yhteistyönä.